Gracie Amsterdam
The gentle art of Brazilian jiu jitsu

Braziliaanse jiu jitsu

Wat is Gracie jiu jitsu of Braziliaanse jiu jitsu?

Gracie Jiu Jitsu of Braziliaans Jiu Jitsu is een zeer effectieve gevechtsstijl, gebaseerd op het gebruik van techniek boven kracht. De doelstelling is dat een zwakker gebouwd persoon zich met succes kan verweren tegen een fysiek sterkere tegenstander. De verwezenlijking van genoemde doelstelling is gedurende decennia gedemonstreerd tijdens talloze gevechten zonder regels (Vale Tudo), waarin de Gracies vochten tegen vechters uit andere stijlen. 

Van Japanse jiu jitsu naar Braziliaans

Jiu jitsu In deze gevechten werd het Japanse Jiu Jitsu aangepast en veranderd in een andere stijl meer gericht op het echte gevecht. Jiu Jitsu is een vechtstijl zonder restricties met een focus op het grondgevecht. Dit geeft een voordeel vergeleken met andere vechtstijlen, aangezien een gevecht meestal op de grond eindigt. Overigens wordt wel onderkend dat een gevecht veelal staand begint, dus dat gedeelte wordt zeker niet overgeslagen.

Doorbraak BJJ in 1993

De grote doorbraak van het Braziliaans jiu jitsu vond plaats op het allereerste UFC-evenement (1993) in Colorado (VS). Daar versloeg de tengere Royce Gracie zijn tegenstanders in meerdere gevechten zonder regels. Wat tot de verbeelding sprak, was enerzijds het feit dat zijn tegenstanders fysiek duidelijk sterker waren en anderzijds de elegante en technische wijze waarop de overwinningen tot stand kwamen. 

De federatie van Braziliaanse jiu jitsu IBJJF

Inmiddels is Braziliaans jiu jitsu uitgegroeid tot een wereldwijd beoefende sport met een gereglementeerde wedstrijdvorm (die toegankelijk is voor iedereen) en heeft het zelfs een eigen Federatie, de IBJJF. Gracie Amsterdam is hierbij aangesloten.

E-mailen
Map